Çocukluk Dönemi Nedir ve Yetişkinliğe Nasıl Etki Eder?

      Türkiye yasalarına göre doğumdan itibaren 18 yaşına gelene kadar herkes çocuktur. Bazı kaynaklar çocukluğu doğumdan ergenlik dönemi başlangıcına kadar ele almaktadır.

      Doğumdan itibaren yaşamın sonuna kadar birçok açıdan gelişimi konu almış kuramlar vardır. Bunlara örnek olarak Erickson’ın ele aldığı psikososyal gelişim adımlarını ve Freud’un kişilik gelişim aşamalarını verebiliriz. Örneğin Erickson’a göre 2-3 yaşlarındaki bir çocuğun kendi otonomisini kazanma ve utangaçlığı yenme konusunda başarı gösterememesi gelecekte istekleriyle ilgili problemler yaşamasına ve takıntılara sahip olmasına neden olacaktır. Freud’a göreyse anal dönem adı verilen 1-3 yaş arasında çocuğun tuvalet eğitimini tamamlamada problem yaşaması, gelecekte düzenli ve tertipli olamama, cinsel kaygı ve çeşitli takıntılara sahip olma gibi problemleri beraberinde getirebilmektedir. Literatürde çocuğun anne ile bağlanma tarzının gelecekteki sosyal ilişkilerini doğrudan etkileyeceğini söyleyen kuramlar da yer almaktadır.

Çocuk Ruh Sağlığı Nedir? 

      Doğru ve yanlış gelişen ahlak duygusu, psikolojik gelişim sürecinin devamılığı, gelişimine uygun davranışlar, işisel ilişkileri yürütebilme, yaşına uygun oyun ve öğrenme kapasitesi çocuk döneminin ruh sağlığını belirler. Klinik değerlendirme, çocuğunkendisi, öğretmenleri, ebeveynleri, hastane kayıtları, önceki değerlendirmelerini, aile içindeki etkinliklerin gözlemlenmesi değerlendirme araçları kullanılarak yapılır.

Çocukluk Döneminde Karşılaşılan Problemler Neden Çözümlenmelidir?

      Geçmişten günümüze birçok uzman çocukluk evreleri ile ilgili çalışmalar yürütmüştür. Gelişim üzerine yazılmış birçok kuram mevcuttur. Tüm bu kuramların birleştiği ortak nokta, çocukluk döneminden yetişkinlik dönemine birçok özelliğin taşındığı ve bu özelliklerle birlikte problemlerin de birarada getirilebildiği yönündedir. Yani, çocukluk döneminde ortaya çıkan bir problemin vakit kaybetmeden çözümlenmesi, gelecekte çözülmesi daha çok zorlaşacak olan problemi engellemenin en önemli adımıdır.

Çocukluk Dönemi Terapilerinde Ailenin Rolü?

      Çocukluk dönemi terapilerinde terapist mutlaka aileyle de görüşmek isteyecektir. Problemin çözümünde ailenin katkısı çok büyüktür.

 

PSK. M. BERK KARAOĞLU

İZMİR TERAPİ VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ

Etiketler

aile döneminde çocukluk geriliği gelişim psikolojik çocukta süreci gelişim psikolojik çocukta sıkıntılar sürecindeki gelişim psikolojik buca terapi dönemi çocukluk ilişkiler dönemindeki çocukluk izmir terapi sorunları dönemi çocukluk azaltılması sorunların çocuklukta gelişim çocukta balçova gelişim çocukta konak gelişimi ruh çocuk izmir gelişimi çocuk karabağlar sağlığı ruh çocuk sağlığı ruh çocuk balçova sağlığı ruh çocuk buca sağlığı ruh çocuk bornova sağlığı ruh çocuk alsancak sağlığı ruh çocuk konak sağlığı ruh çocuk izmir sağlığı ruh çocuk olmalı nasıl sağlığı ruh çocuk sağlığı ruh çocuk edilir nasıl tedavi sağlığı ruh çocuk sorunlar sağlığındaki ruh çocuk psikolojisi sağlığının ruh çocuk sağlığı ruh çocuk psikoloji döneminde çocukluk psikolojisi dönemi çocukluk psikoloji döneminde çocukluk problemlerin çocuklardaki sorunları çocukların normalliği problemlerin dönemindeki çocukluk çocuklar psikolojisi çocuk gelişimi çocuk problemler karşılaşılan döneminde çocukluk çocuk gelişimi çocuk psikoloğu sağlığı ruh çocuk alsancak izmir terapi dönemi çocukluk alsancak terapi dönemi çocukluk kahramanlar terapi dönemi çocukluk yetenek çocuk ebeveyn çocuk güzelyalı terapi dönemi çocukluk zeka çocuk rolü ailenin döneminde çocukluk hatay sağlığı ruh çocuk süreci gelişim psikolojik balçova sağlığı ruh çocuk davranmalı? nasıl aile çocuğa karşıyaka merkezi sağlığı ruh çocuk izmir merkezi sağlığı ruh çocuk karabağlar sağlığı ruh çocuk bayraklı merkezi sağlığı ruh çocuk alsancak psikoloğu sağlığı ruh çocuk narlıdere merkezi sağlığı ruh çocuk izmir merkezi sağlığı ruh çocuk alsancak merkezi sağlığı ruh çocuk bornova psikoloğu sağlığı ruh çocuk bayraklı psikoloğu sağlığı ruh çocuk kahramanlar psikoloğu sağlığı ruh çocuk urla sağlığı ruh çocuk izmirpsikolog

Menü

Tüm hakları saklıdır. 2023

izmirterapist.com